Menu Close

Berghaus

Close

Time to Get Out

BERGHAUS'S INSTALLATION INVITED VISITORS TO ESCAPE FROM THE STRESSES AND CHAOS OF MODERN LIFE, PROMPTING A MOMENT OF REALISATION AND THE OPPORTUNITY TO RESOLVE EMOTIONS BY SHARING TIME TOGETHER ON THE BEAUTIFUL, TRANQUIL CANVAS OF THE OUTDOORS.

As we wrestle with our hectic lives, it’s all too easy for us to get swept into spending time on things which, in the grand scheme of things, aren’t really that important. Berghaus’s installation, Time to Get Out, called out these superficial touchpoints and offered an alternative. ‘We want visitors to experience a moment of clarity that convinces them that they can find their true selves by moving away from the oppressive, intense stress that comes hand in hand with modern life, by connecting with the outdoors’, the designers said.

Visitors were taken on a journey from an enclosed space in the middle of a big city to a light-filled expanse representative of the outdoors. They first entered a tunnel of corrugated metal that reflected the everyday pressures of modern urban life and invoked a claustrophobic feeling. An oppressive misophonia of sound added to the growing sense of stressfulness as visitors became increasingly disconnected from the outside world. Eventually, however, they emerged into a translucent, full-height space, where a painting representing the different seasons was projected onto a vast canvas. In the heart of Somerset House, the outdoors was brought to life, giving visitors an opportunity to reflect on how they spend their valuable time.

Credits:

  • Design Team: Katie Greenyer, Samuel Whitaker, Laura Allcott, James Hodgeson
  • Thanks to; Berghaus, Pentland Creative Agency, Right lines Communications, Pentland Communications
  • Supplier: Litestructures, Beam lighting, Janek Schaefer Sound